Gyepszőnyeg telepítés

A füvesítés minden kertes házban élő ember számára fontos téma. Mikor, milyen gyepszőnyeget vagy gyeptéglát, és hogyan telepítsünk? Az alábbi írásban ezekre a kérdésekre szeretnénk válaszokat nyújtani az érdeklődőknek.
 

Mikor és hogyan füvesítsünk? Milyen gyepszőnyeget vagy gyeptéglát használjunk?

A házvásárlás vagy házépítés viszontagságai után a következő kérdéssel találjuk szembe magunkat: Milyen legyen a kertünk? A házilagos kertépítés egyik legfontosabb mozzanata a füvesítés, amit végrehajthatunk fűmag, vagy gyeptégla-gyepszőnyeg alkalmazásával. Álljon itt egy pár hasznos tanács azok számára, akik saját erejükből, önállóan szeretnék megvalósítani kertjük füvesítését – áttanulmányozása még a gyeptégla vásárlás, illetve a gyepszőnyeg telepítése előtt ajánlott!
Pár dolog, amit el kell döntetnünk mielőtt nekilátnánk a füvesítésnek.

Gyepszőnyeg telepítés - gyakorlott szakemberekkel

Ha minimális fáradsággal maximális eredményt szeretne elérni, nem  kockáztatva, hogy kopár foltok maradnak itt-ott a füvesítést követően, akkor a gyeptégla vagy gyepszőnyeg telepítésére kérjen árajánlatot a PalkovitsKerttől!

Gyepszőnyeg vagy gyeptégla – mi a különbség?

Gyepszőnyeg telepítés

Manapság leggyakrabban a gyeptégla szó használatával is a gyepszőnyegre utalunk, bár eredetileg a gyeptégla és a gyepszőnyeg egymástól különböző dolgok. Korábban csak 40x40 illetve 50x50 cm nagyságú gyeptéglákat lehetett kapni a piacon, ám a kertészeti technológiák fejlődésével lehetségessé vált nagyobb méretű készgyepek, úgynevezett gyepszőnyegek elérhetővé tétele is. A gyepszőnyegek felületének mérete szabványosan 40x250 cm ekkora darabokban szokták felszedni a készgyepet meghatározott talajmélységgel együtt. A nagyobb daraboknak köszönhetően a gyepszőnyeg könnyebben telepíthető a gyeptéglánál. Ez utóbbi hátránya, hogy sokkal több illesztésre van szükség alkalmazásakor, ezeknél pedig megvan az esélye annak, hogy kinő a gyom a két gyeptégla között. Gyeptégla használata inkább kicsi, 10-20 négyzetméteres kertek házi füvesítésére javallott: például aki egyedül lát neki a füvesítésnek, könnyebben boldogul a kisebb tömegű gyeptéglákkal, mint a 15-20 kilogrammot nyomó gyepszőnyeg roládokkal. Mindenesetre akár gyepszőnyegről, akár gyeptégláról van szó, a hosszú távú siker érdekében ajánlott vakondhálót leraknunk a talajra a készgyep lerakását megelőzően.
 


Az évnek melyik szakaszában füvesítsünk, mikor érdemes lerakni a gyepszőnyeget, gyeptéglát?

 • A téli füvesítéséről: Ne telepítsünk gyepszőnyeget abban az esetben, ha 5 °C alatti a levegő hőmérséklete! A gyeptégla rendszerint kb. két hét leforgása alatt gyökerezik le az alatta lévő talajba – ez idő alatt fűre lépni tilos! –, ám télen ez az időtartam akár két hónapig is tarthat. Ha kutya van a kertben és nincs megkötve, akkor biztosan nem fog sikerülni a füvesítés. Szintén a téli kertépítés ellen szól, hogy Magyarországon a fűiskolák általában nem szoktak télen gyepszőnyeget felszedni.
 • Tudnivalók a tavaszi füvesítésről: A tavaszi időszak ideális a gyeptéglák illetve gyepszőnyegek telepítésére. Figyeljünk oda, hogy kellő mértékben öntözzük a gyepszőnyeget azokon napokon, amikor nem esik az eső!
 • A nyári füvesítés: ebben az időszakban is lehet gyepszőnyegezni, de nagyon oda kell figyelni a kellő vízmennyiség biztosítására. Miután lefektettük őket, a gyepszőnyegeket folyamatosan nedvesen kell tartanunk! A gyeptéglák lerakása után a füvet körülbelül 4-6-szor kell megöntöznünk naponta. Ha kertünk nem rendelkezik automata öntözőrendszerrel, kétszer is gondoljuk meg, hogy mire adjunk a fejünket!
 • Az őszi füvesítés: Talán az ősz a legideálisabb időszak kertünk füvesítésére. A gyepszőnyeg gyökérzete legintenzívebben a viszonylag hűvös, bő csapadékkal rendelkező napokon fejlődik, ezért ekkoriban a legkisebb a kockázata a füvesítésnek.
Tartsuk észben, hogy – évszaktól függetlenül – a füvesítéshez vezető út legelső lépése az, hogy vegyszerek segítségével maradéktalanul kiirtjuk a gyomokat az adott területről. Ne feledjük a gyomirtószer két hetes felszívódási idejét!

A gyeptégla, gyepszőnyeg házi telepítése

A gyeptégla házi telepítése nem olyan kerti munkálat, amely a szokványos hobbikertészkedések közé tartozik, fizikailag rendkívül igénybe veszi az embert. 1 m2 gyepszőnyeg körülbelül 20 kilogrammot nyom, így egy 180 m2, átlagos nagyságúnak tekinthető kert füvesítése során cirka 4 tonna anyag megmozgatása szükséges! A füvesítendő terület szükséges előkészítését pedig még nem is említettük: a gyomirtószer alkalmazása, a régi fű hántolása, a terület felkapálása, új termőföld (ha csak 5 cm vastagon töltjük fel 180 m2-en az majdnem 10 m3!) behordása, szétterítése, a vakondháló elhelyezése… Mindezek után láthatunk neki a tulajdonképpeni füvesítésnek: indulhat a gyepszőnyegek lerakása!

Szükséges eszközök gyepszőnyeg telepítéshez

Totális gyomirtószer (vegyszer permetezővel együtt), ásó illetve rotációskapa, kapa, darált termőföld, lapát, magas foszfortartalmú COMPO gyeptrágya, kellő mennyiségű vakondháló és természetesen gyepszőnyeg, vagy gyeptégla.
Ja és persze! Ha nem profi kertépítő cég csinálja a kivitelezést, jól jön a kertimunkához pár jó kondiban lévő férfi családtag, vagy barát is!

Füvesítés kivitelezés lépésenként – a gyeptégla lerakásának menete

 • 1. lépés: A füvesíteni kívánt talajfelületet teljes mértékben gyomtalanítani kell gyomirtó vegyszer segítségével – ez a lépés elengedhetetlen siker érdekében, semmiképpen se hagyjuk ki! A legtöbb ilyen vegyszer 15-20 centiméterre nőt gazban fejti ki legjobban a hatását. Figyeljünk viszont a többi kerti növényre, mivel a szer felszívódhat azok levelén keresztül is, hogyha nem vigyázunk! Ha eddig volt már rá példa, hogy meggyűlt a gondunk a vakondokkal, akkor feltétlenül használjunk vakondhálót is, hogy jól sikerüljön az új pázsit!
 • 2. lépés: 2 hét alatt a gyomirtószerek kifejtik teljes hatásukat: eddigre a növények elsárgultak, elbarnultak.
 • 3. lépés: Most indul a neheze. Kapáljuk le az elszáradt felső réteget, amely kb. 3-5 centiméter vastag.
 • 4. lépés: Ásó, illetve nagy területek esetén rotációs kapa segítségével lazítsuk fel a talajt 15-20 centiméter mélyen. Ügyeljünk rá hogy a köveket és a különböző gyomokat maradéktalanul távolítsuk el a földből.
 • 5. lépés: Hogyha az eddigi talaj szerkezete nem kielégítő, vagy az új szinteket magasabbra szánjuk, a gyepszőnyegezés előtt hintsünk el egyenletesen darált termőföldet a talajon! SzámoljuGyeptégla, gyepszőnyeg telepítési útmutatónk vele, hogy a gyepszőnyeg egy körülbelül 2 centiméteres földréteggel kerül majd rá a talajra.
 • 6. lépés: Hengerezés vagy egy kimerítő öntözés segítségével tömörítsük a földet.
 • 7. lépés: Miután egyenletesen szétgereblyéztük a területen a termőföldet, hintsünk magas foszfortartalmú Compo műtrágyát a talajra – ez segíti majd hogy a gyeptégla, vagy a gyepszőnyeg könnyen és gyorsan legyökerezzen. (Compo Gyeptrágya árak)
 • 8. lépés: A gyepszőnyeg lefektetése előtt helyezzük el a vakondhálókat. 25 centiméteres átfedéssel dolgozzunk, és csináljuk meg minden soron! Gondoljuk csak meg, 1 négyzetméter vakondháló kb. 140 Ft-ba kerül, ugyanennyi gyeptégla meg a 7-8-szorosába. Ugye, hogy butaság volna ezen spórolni?
 • 9. lépés: Indulhat a tulajdonképpeni gyepszőnyegezés, füvesítésre fel! Rendeljünk 5%-kal több gyepszőnyeget, mint amennyit számoltunk, hogy szükségünk lesz rá! A gyeptéglákat belülről kifelé, a leghosszabb oldalnál kezdve kezdjük el elhelyezni. Figyeljünk rá, hogy a darabokat jó szorosan illesszük egymáshoz! Azzal a darabbal indítsuk a következő sort, ami az előző végén leesik, így a gyep kötésben lesz majd!
 • 10. lépés: Az gyepszőnyeg-roládok számára az kívánt talajkontaktust hengerezéssel érhetjük el.
 • 11. lépés: Végül öntözzük meg új pázsitunkat jó alaposan! Ne sajnáljuk a vizet, jusson minden négyzetméterre 20-25 liter! A füvesítést követő első kb. két hetes időszakban (pontosabban az első fűnyírásig) sose engedjük kiszáradni az új gyepszőnyegünket!

A gyeptégla lerakása során gyakran előforduló hibák

 • Nem megfelelő minőségű talaj-előkészítés gyepszőnyegezés előtt.
 • Hogyha sokáig volt a gyepszőnyeg-rolád feltekert állapotban.
 • Túl nagy forróságban, vagy túl hideg időben zajlott a készgyep telepítése
 • Nem kaptak elég folyadékot a gyeptéglák a telepítést követően
 • A vakondháló alkalmazásának elmulasztása